8 травня День памʼяті та примирення

8 травня Україна відзначає День памʼяті та примирення за європейською традицією. Символом залишається мак памʼяті

8 травня, у День памʼяті та примирення, українці вшановують тих, хто у Другій світовій війні боровся з нацизмом та переміг його, а також усіх жертв тієї війни????

Друга світова війна, яка тривала з 1939 до 1945 року, була одним із найкривавіших та найбільших збройних конфліктів в історії людства. Участь у ній брали понад 60 держав. Бойовими діями були охоплені Європа та Східна Азія, Африка й Близький Схід, Атлантика і Тихий океан. Загинуло від 50 до 85 мільйонів людей. Україна була одним з основних полів битв Другої світової війни, і простором, де тоталітарні режими – нацистський і радянський – вчиняли масові злочини.

Відзначати День памʼяті та примирення 8 травня – європейська традиція памʼятання про Другу світову війну, яку українська держава послідовно впроваджує після Революції гідності. Це означає, що ми вшановуємо всіх, хто боровся з нацизмом, та всіх жертв, беремо до уваги всі аспекти війни, акцентуємо на її людському вимірі та завданих стражданнях.

Другий рік поспіль українці проводять цю памʼятну дату в умовах сучасної повномасштабної війни Росії проти України, яку називають найбільшою війною в Європі з часів Другої світової. Чимало жахіть війни, які раніше асоціювалися з останнім глобальним конфліктом, стали реальністю в Україні внаслідок воєнних злочинів російської армії та керівництва РФ.

Сучасна повномасштабна війна вплинула й на ставлення до памʼяті про Другу світову. Згідно з опитуванням яке провів Київський міжнародний інститут соціології в січні 2023 року, 62% українців підтримують відзначення саме Дня памʼяті та примирення 8 травня. Підтримка відзначення 9 травня як Дня перемоги над нацизмом скоротилася до 22%. Також 62% вважають, що необхідно вшановувати всіх, хто загинув чи постраждав у Другій світовій війні. Абсолютна більшість – 85% вважає Радянський Союз відповідальним та співпричетним до розв’язання Другої світової війни.

З 2014 року символом памʼяті про Другу світову війну є червоний мак. Український інститут національної памʼяті заохочує використовувати «мак памʼяті» під час меморіальних заходів та у візуальних матеріалах на тему Другої світової.

Мак є визнаним у світі символом памʼяті за загиблими у битвах з часів Першої світової війни.

Візуальний образ маку памʼяті, який використовується в Україні, розробив у 2014 році харківський дизайнер Сергій Мішакін з ініціативи Українського інституту національної памʼяті та Національної телекомпанії України (зараз це Національна суспільна телерадіокомпанія України).

Друга світова війна стала найбільшою трагедією в історії людства, яка забрала життя мільйонів людей. День пам’яті та примирення є нагадуванням про те, яким було життя під час війни та яку ціну заплатили людство за мир.

Але, на жаль, війна не зупинилася після Другої світової війни. Так і в Україні з 2014 року триває війна, а з 2022 року бойові дії стали повномасштабними. Це ще раз нагадує нам про те, як важливо боротися за мир та згуртуватися для його збереження. День пам’яті та примирення має стати не лише днем пам’яті про минуле, але і можливістю привернення уваги до поточних конфліктів і важливості збереження миру.

Саме тому, День пам’яті та примирення – це не тільки спогади про минуле, але і нагадування про те, що мир є найдорожчим для любої людини. Важливо, щоб ці спогади та роздуми про те, що наші дії мають великий вплив на життя інших, були нагадуванням нам не лише в один день, а завжди????

P.S. завантажте презентацію, підготовлену до Дня пам’яті та примирення

День пам’яті та примирення в сучасній Україні